İş gereklilik ise Sağlık hayattır ! Bu kapsamda “İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimi” kuruluşların olmazsa olmazıdır. Çünkü eğitim demek; bilinçli olmak demektir. Dolayısıyla kişinin yaptığı işte ne gibi risklerle karşılaşacağını bilmesi ve gerekli önlemlerin alınarak çalışması, hem kişinin güvenceye alınmasını hem de çalışma performansını arttıracaktır.
Buna ek olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimi yasal zorunluluğu, 20.06.2012 tarihinde kabul edilen 6331 saylı İş sağlığı ve güvenliği Kanununa göre, İşverenin genel yükümlülükleri madde 4 a) bendinde şu şekilde açıklanmıştır; “Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.”

Çalışanların eğitimi başlıklı madde 17 de ise;

(1) İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.

(3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.

(4) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

(5) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.

(6) Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimin verilmesini sağlar.

(7) Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.” denmektedir.

OSGB Hizmetleri Olarak

OSGB ,Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminin kısaltılmış adıdır. OSGB Nedir sorusuna gelin birlikte cevap verelim.

OSGB’ler İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak Kurumlara hizmet vermek için Aile Çalışma ve sosyal güvenlik hizmetleri bakanlığından aldıkları yetki belgesi ile hizmet verirler.

OSGB’ler bünyelerinde asgari olarak 1 adet işyeri hekimi,1 Adet iş güvenliği uzmanı ve 1 adet Diğer sağlık personelini tam zamanlı olarak çalıştırmak zorundadır.

OSGB lerin yetkilendirilerek hizmet vermesinin amacı iş yerlerinde çalışanların tam anlamı ile kazaya maruz kalmalarının önlenmesi ve sağlıklarının korunmasıdır.

 OSGB Neden Gereklidir?

OSGB’ler bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olması sebebi ile uzman ve hekimlerinin kanun ve yönetmelikleri takip etmesi daha kolaydır.

Bu nedenle işyerinin iş kazalarına karşı uyarılmasına destek olabilirler. Maddi anlamda gelecek idari para cezalarına karşı işletmeyi önceden uyarabilirler.

OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) ile çalışıldığında işveren gerekli önlemleri alabilir ve oluşabilecek kazalara karşı tedbirler alabilir. Güvenli çalışma ortamı sağlandığı için iş işleyişinde kesintiler olmaz, verimlilik yükselir.

Çalışanlar OSGB tarafından verilen eğitimler doğrultusunda daha bilinçli hale gelir ve iş güvenliklerini tehdit edecek davranışlardan uzak durur. Böylece dikkatsizlikten veya bilinçsizlikten oluşabilecek kazalar en aza iner.

İşverenler İş sağlığı ve güvenliği mevzuat güncellemelerini takip etmek zorunda kalmazlar. OSGB bu takibi işveren adına yapmakla yükümlüdür. İşleyişte farklılık yaratan tüm değişiklikleri işverene raporlar ve işverenin gerekli değişiklikleri gerçekleştirmesi için önerilerde bulunur.

OSGB Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

OSGB ler 6331 sayılı kanuna bağlı olarak

İşyerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle, bunların işyerlerine gidip gitmediğini denetlemekle sorumludur.

Atanan İşyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı

Genel olarak

İşyerindeki risklerin belirlenmesi ve bunların giderilmesi için işverene danışmanlık hizmeti vermek,

İşyerindeki Acil durumlar ile ilgili acil durum planlarının oluşturulmasını sağlamak

Ortam gözetimi yapmak

Çalışanların çalışma koşullarını iyileştirmek ve sağlıklarını korumak adına sağlık gözetimleri yapmak.

Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalarını sağlamak, eğitim vermek ve bu planlamaları işveren onayına sunmak.

. İŞ sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak İşverene danışmanlık yapmakdır.

Osgb’den Kimler Hizmet Alabilir?

İşyerinde sigortalı çalışanı olan tüm işyerleri tehlike sınıfına ve yaptığı işe bakılmadan 6331 sayılı kanun ve yönetmeliklerde kendileri ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmekle zorunludur. Bu işletmelerin tamamı bu işi kendi personeli, dışardan sadece bu iş için anlaşacağı ve SGK’sını yatıracakları İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından alabilecekleri gibi BAKANLIK tarafından yetki verilmiş olan ve denetlenen OSGB lerden bu hizmeti satın alabilirler.

Arslan AKADEMİ / OSGB

İSG yönetim Sistemleri